Saturday, June 20, 2020

Meksikon koronatilanne ja rajoitusten poistaminen

Viimeiset kolme kuukautta Meksiko on ollut enemmän tai vähemmän suljettuna. Kaupat, ravintolat, rannat, ja jopa osa kaupungeista.

Rajoitukset olivat alkuun ankaria, ja useat ihmiset menettivät työpaikkansa niiden takia. Oli selvää, ettei niitä voi ikuisesti jatkaa. Oman lusikkansa soppaan laittoi myös se, että lainsäädäntö oli varsin sekavaa. Valtio jakautuu osavaltioihin, osavaltio districteihin, districtit municipaliteihin. Jokaisella näistä voi olla omia säädöksiään ja rajoitteita. Municipality on jonkinlainen hallintoalue täällä, ja jostain syystä ne eivät mene esimerkiksi kaupunkirajojen mukaan. Esimerkiksi Puerto Escondido jakautuu kahteen municipalityyn, joten lainsäädäntö vaihtelee riippuen siitä kummalla puolella olet.




Esimerkiksi La Punta Puerto Escondidossa on auki aamuisin, mutta rannalla ei saa loikoilla, vaan ranta on auki kuntoilua varten.



Bajos De Chilan Agua Dulce-ranta on auki joustavammin, mutta uimaan tai surffaamaan ei esimerkiksi saa mennä. Lisäksi jokainen vierailija rekisteröitiin.



Rannalla oli jopa maskipakko, jonka tarkoituksenmukaisuutta voi kyseenalaistaa. Eipä siellä juurikaan ihmisiä näkynyt.

 
Viime aikoina koronatilanne on mennyt pahemmaksi. Syy lienee siinä, että rajoituksia on alettu höllentämään. Rajoitukset eivät toimineet alkuunkaan, osittain siitä syystä että niiden tiukkuus ja valvonta vaihteli paikoittain ja lisäksi meksikolaiset eivät hirveästi niistä piitanneet. Nyt sairaalat ovat tupaten täynnä ja virus leviää eksponentiaalisesti. Ironista on se, että nyt olisi tarve tiukoille rajoituksille, mutta toimenpiteet ovat päinvastaiset.

Reilun viikon päästä olisi tarkoitus suunnata kohti Suomea ja nähtäväksi jää miten matka onnistuu.