Saturday, March 7, 2020

Vähän lisäystä hintatasoon


Yksi tyypillinen asia, joka täällä säätelee hintatasoa on se, että palvelujen hinta on aivan minimaalinen. Jos tätä pohtii hieman tarkemmin, niin todennäköisesti itse tuotteen osuus kauppojen myyntihinnasta on todennäköisesti Suomen tasoa ajatellen korkeampi, tai ainakin suhteessa huomattavasti korkeampi. Minimipalkka täällä nostettiin juuri n. 6 euroon. Sehän ei tietenkään koske yrittäjiä, joita täällä on todella paljon.

Muutamia esimerkkejä lisää:

-parturi: laadukas, moderni, englantia puhuva parturi n.5€, "tyypillinen" meksikolainen parturi varmaankin 2 euron luokkaa
-pyykit: vajaa euron per kg. Eipä tee mieli ryhtyä pyykkäilemään itse. Vajaan kahden viikon pyykit maksaa pestynä, kuivattuna ja viikattuna noin. 3-4 euroa.

- ja kuten mainittu, polttoaineen hinta on tosiaankin euron kieppeillä per litra, mutta siihen hintaan kuuluu myös tankkaus (tietty tippiä voi antaa muutaman peson). Useissa paikoissa on myös rynnäkkökiväärillä varustautuneet vartijat vahtimassa. Voi vain kuvitella minkälainen vaikutus Suomen hintatasoon olisi, jos jokaisella kylmäasemalla olisikin kourallinen tankkaajia ja pari aseistettua vartijaa.

-kahvi: kaupassa kahvi on yllättävän kallista, vaikka meksikossa on runsaasti kahvintuotantoa, n.4-5 euroa per 500g, mutta...  aivan samaan hintaan, jopa halvemmallakin saa pienestä kahvilasta/kahvipaahtamosta, jossa saa juuri haluamansa määrän, jauhatusasteen, ja paahtoasteen, tai vaikka eri paahtoasteiden sekoituksen. Alla olevassa kuvassa olen hakemassa pussillisen tähän mennessä parhainta kahvia. Omistaja oli hyvinkin avulias ja puhui sujuvaa enlantia.